ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

Προς την εγχώρια και διεθνή Έκτη

Προς τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης

Προς το λαό του Μεξικού

 

Οι ιθαγενείς λαοί, εθνότητες,  φυλές και οικισμοί του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου εκφράζουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στις συντρόφισσες και στους συντρόφους των αδελφών κοινοτήτων της επαρχίας του Ισθμού του Tehuantepec της πολιτείας Oaxaca, καθώς και στους αδελφούς και στις αδελφές της παράκτιας Chiapas, λόγω του σεισμού που έλαβε χώρα την νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου, και άφησε πίσω του καταστροφή, τραυματίες και νεκρούς συντρόφους από τις κοινότητές μας.  

Ξέρουμε ότι, οι κακές κυβερνήσεις, ως συνήθως, πρόκειται  να λοιδορήσουν τα βάσανά μας, να βγάλουν μια φωτογραφία πάνω στα ερείπια και  να επωφεληθούν από τον πόνο των κοινοτήτων – θυμάτων αυτής της καταστροφής. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους άντρες και τις γυναίκες με καλή καρδιά, τις συλλογικότητες της εγχώριας και διεθνούς Έκτης και όλο το λαό του Μεξικού να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συγκεντρώσει κουβέρτες, μη αλλοιώσιμα τρόφιμα και φάρμακα στην έδρα του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – που βρίσκεται στην οδό Dr. Carmona y Valle No. 32, στη συνοικία Doctores της Πόλης του Μεξικού, ενάμισι τετράγωνο από το στάση Cuautémoc του μετρό – για να στηρίξει τις κοινότητες των περιοχών αυτών. Επίσης καλούμε στη δημιουργία κέντρων περισυλλογής σε ολόκληρη την γεωγραφία του Μεξικού, προκειμένου να διοχετευθεί η βοήθεια μέσω του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και να φτάσει άμεσα στις πληγείσες κοινότητες. Για το σκοπό αυτό διατίθεται η επίσημη ηλεκτρονική μας διεύθυνση: comunicacion@congresonacionalindigena.org.

Θα είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς με σεβασμό.

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο καπιταλιστικό πόλεμο  που έχει στόχο την υφαρπαγή των κοινοτήτων μας. Ειδικότερα, η αυτόνομη κοινότητα των φυλών tepehua και wixárika του San Lorenzo Azqueltan, που βρίσκεται στο δήμο Villa Guerrero, της πολιτείας Jalisco, βρίσκεται αντιμέτωπη με την υφαρπαγή της γης της από υποτιθέμενους μικροϊδιοκτήτες, και τις επιθέσεις εναντίον των αγροτικών της αρχών. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει όξυνση της υφαρπαγής των κοινοτικών γαιών και των επιθέσεων εναντίον των αγροτικών αρχών από τον δήμαρχο Aldo Gamboa Gutiérrez, υποκινητή της βίας, της λεηλασίας και των απειλών εναντίον των μελών της κοινότητας. Ο συγκεκριμένος έχει διαθέσει κοπάδια σε ξένα προς την κοινότητα άτομα με σκοπό να ιδιοποιηθούν τα κοινοτικά εδάφη και εκτοξεύει απειλές θανάτου εναντίον των κοινοτικών αρχών, όπως συνέβη την Τρίτη 21 Αυγούστου του παρόντος έτους μετά την έξοδό των τελευταίων από το δημαρχείο όπου είχε προηγηθεί συνάντηση με το δήμαρχο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις. Ακολούθησαν η άρνηση παροχής υπηρεσιών του δήμου στα παιδιά των μελών της κοινότητας, όπως είναι η μετακίνηση από την κοινότητα προς την έδρα του δήμου, καθώς και η αστυνομική παρενόχληση των αγροτικών αρχών.  

Για τους παραπάνω λόγους, καθιστούμε τον δήμαρχο του Villa Guerrero, της πολιτείας Jalisco, Aldo Gambóa Gutiérrez, υπεύθυνο για τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των αρχών και των μελών της κοινότητας του San Lorenzo Azqueltán και απαιτούμε να σταματήσει η υφαρπαγής της γης τους.

Καταδικάζουμε τις πράξεις βίας που προκλήθηκαν από πιστολάδες του κασίκε (τοπικού προύχοντα) Jorge Leoncio Arroyo Rodríguez, στις 3 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα της φυλής Ikoot San Mateo del Mar, της πολιτείας Oaxaca, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον των κατοίκων με πυροβολισμούς την ώρα που ολοκληρωνόταν η διαδικασία εκλογής των δημοτικών αρχών σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα. Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών συντρόφων.

 

Με εκτίμηση

9 Σεπτεμβρίου 2017

Για την Συνολική Ανασυγκρότηση των Λαών μας

Ποτέ πια ένα Μεξικό χωρίς Εμάς

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο