Comunicat sobre les agressions a la caravana del CIG

Als mitjans de comunicació,

A la societat civil nacional i internacional.

 

El dia d’avui al matí la caravana del Consell Indígena de Govern (CIG) i la seua portaveu Maria de Jesús Patricio es va trobar amb la Comunitat Nahua de Santa Maria Ostula en territori recuperat de les mans del crim organitzat, que saquejava les fustes precioses i minerals dins del territori indígena. Durant el festiu i multitudinària trobada ens vam adonar que Ostula és una comunitat lliure, segura, on la policia comunitària té cura al poble, creixent la resistència en contra de la despulla capitalista.

Quan la caravana es dirigia a Paracho, havent sortit tot just dels límits del municipi de Tepalcatepec, ja fora del territori sota resguard de la Guàrdia Comunal d’Ostula i els grups d’Autodefensa que s’articulen amb ella, l’últim vehicle de la caravana, on es transportaven els periodistes independents Daliri Oropeza, Aldabi Olvera, Cristian Rodríguez, mateixos que han cobert des d’un inici el recorregut del CIG i la seua portaveu, va ser interceptat i arraconat per una camioneta HONDA CR-V gris, en la qual hi viatjaven cinc subjectes que portaven armes d’alt calibre. Aquests homes van obligar als companys Aldabi Olvera i Cristian Rodríguez a baixar, els van amenaçar i els van obligar a lliurar les seues càmeres i telèfons mòbils únicament.

Denunciem que es realitza aquest covard atac en un territori controlat pel crim organitzat, en el context d’una guerra capitalista generalitzada a l’estat de Michoacán i en diversos estats del territori nacional en complicitat amb el mal govern. Sabem que la intenció del crim organitzat en contuberni amb el govern és crear un clima de por i terror.

Davant d’aquestes agressions fem responsables de l’atac als tres nivells de govern, al federal representat per Enrique Peña Nieto, a l’estatal representat per Silvano Aureoles Conill, i al Municipal, així com les possibles agressions que puguen patir les comunitats i pobles del CNI, la caravana del CIG, i periodistes que donen cobertura en caminar del CIG, pel fet que durant el recorregut per les comunitats dels pobles originaris ens hem cintrat en escoltar els dolors causats pel crim organitzat en contuberni amb els mals governs.

Reconeixem la tasca que les i els periodistes independents realitzen, sobretot els que acompanyen la caravana, ja que han estat fonamentals per a visibilitzar el nostre camí i els nostres dolors. Sabem bé que exercir el periodisme a Mèxic és un treball d’alt risc i que 40 periodistes han estat assassinats al nostre país en el sexenni de Peña Nieto. Com Congrés Nacional Indígena ens indigna aquesta guerra contra la paraula, eina fonamental per a l’organització dels pobles. Ens solidaritzem amb els i les companyes que realitzen el seu ofici i defensen les llibertats d’expressió i premsa.

 

En aquesta construcció que busca el CIG, anem junts de la mà amb les persones que estenen la paraula dels Pobles indígenes en resistència de manera honesta.

Comunitat Purépecha de Paracho, Michoacán 21 de gener de 2018.

Mai més un Mèxic sense nosaltres

CONGRÉS NACIONAL INDÍGENA

CONCEJO INDÍGENA DE GOVERN